Sivas Köftesi hakkında tanıtıcı bir yazıyı www.sivascity.com üzerinde paylaşıyoruz.
Hep merak edilir Sivas Köfte bildiğimiz Izgara Köfte midir acaba diye ? Sivaslılar ve Sivas Köftesinin tadına bakanlar Sivas Köfte’nin çok farklı özellikte olduğunu hemen söylerler ama dışarıdan bakıldığında belki bu ayrım tam olarak yapılamamaktadır.
Ayrıca Sivas Köftesi’nin reklamının tıpkı diğer Sivas ürünlerinde olduğu gibi yapılamaması ve Sivas dışında ancak büyük şehirlerdeki belli mekanlarda kullanılıyor olması bu özel lezzetin henüz çok yaygın bir şekilde bilinememesine neden olmuştur. Sivas dışında Sivas Köftesinin Sivas’taki şekliyle tam yapılamıyor olması da Sivas Köftesinin tanıtımını zorlaştıran faktörlenden biridir.
Peki Sivas Köftesi nedir , isterseniz inceleyelim.
SİVAS KÖFTESİNİN ÖZELLİĞİ
Sivas köftesinin özellikleri şöyle: “Sivas köftesini diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliği üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has floraya sahip bölge yaylalarında yonca, fiğ, kekik otu ile beslenerek yetiştirilmiş sığır ve koyun etinden elde edilmiş olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da önemli ölçüde farklılık katmaktadır.
Karışım hazırlanırken tuz haricinde salça, sebze, karabiber, iç yağı gibi hiçbir madde kullanılmaz. Sivas köftesinin servisi, tamamlayıcı unsurları olan yeşillik ve salata ile eksiksiz olarak yapılır.
Sivas Köftesi HAZIRLANIŞI
TSE’den tescil alınan Sivas köftesi şu şekilde hazırlanıyor:
“Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az iki yaşındaki dana, etinin kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan danaeti karıştırılarak kilo başına 20 gram tuz eklenip, kıyma makinesinde orta kalınlıkta 1 defa çekilir. Çekilen et karışım için herhangibir katkı maddesi kullanılmaksızın bir defa yoğrulur. En az 12 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş et orta kalınlıkta kıyma makinesinde tekrar çekilir.
Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir. Avuç içerisinde şekil verilerek 0.5 santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur. Köfteyi hazırlamanın en büyük özelliği avuç içinde kalınlığın ve büyüklüğünün dengeli olarak ovalleştirilmesidir. Dengeli ovalleştirme pişmenin önemli şartıdır. Ovalleştirme esnasında el suya batırılır. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et dağılır ve köftenin görüntüsü bozulur. Porsiyon olarak satışa sunulan köfte 7 adet, et miktarı ise 175 gramdan az olamaz.”
Sivas Köftesi PİŞİRMESİ VE SUNUMU
Özelliklerine uygun olarak hazırlanan Sivas köftesinin pişirilip servis edilmesi de şöyle:“Hazırlanan köfteler alevsiz yoğun korlu meşe kömürü ateşinde, kısa aralıklarla çevrilerek her iki yüzünde pişmesini sağlayacak şekilde yeterli miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahve rengine dönme seviyesidir. Çok fazla pişirilmemesine özen gösterilir, fazla pişmiş köfteler sertleşir. Pişmiş köfteler, kuru, geniş ve yayvan porselen tabakta servis yapılır.
Köfte, altına sıcak bir şekilde özel Sivas pidesi konularak servis edilir.
Denilir ki Sivas Köftesinin Sivas’taki en önemli ustalarından biri halk arasında Kirli Ahmet olarak bilinen Ahmet Usta’dır. Bunun yanı sıra odun kömüründe döner ve köfte konusunda Mis Kebap ve Sivas Lezzetçi ön plana çıkmıştır.
selamlar ben yıldırım cesur kendi iş yerimi açacak maddi imkanım yok ama işcilik benden mekan sizden kaliteli sivas köftecisiyim! türkiye genelinde nere olursa ortaklık şartıyla gelir çalışırım saygılar
sivas köftesini birkez yedim ve çok beyendim.kocaeline sivas köftecisi dükkanı açmak istiyorum.sivas köftesini çok iyi yapabilen usta bulabilirmiyim.bana yardımcı olurmusunuz. teşekkürler