Sivas şehri denilince
Sivas şehri denilince aklımıza medreselerle birlikte camiler de gelmektedir. Bu anlamıyla Sivas, camiler ve medreselerle bilinen bir kültür ve tarih şehridir.
Sivas’ta eski dönemlerde yapılan bu camilerden bazıları bugün bile ayakta olmalarına rağmen bir çoğu yok olmuştur. Sivas’taki tarihi camiler etüd edildiğinde camilerin genellikle bugün şehir merkezinde yoğunlaştığı ve yerleşmenin mevcut olduğu eski sur, kale dışına taşmadığı görülmektedir. Camiler özellikle merkezde ve bugün de şehrin merkezi olan bölgede ya mahalle camileri olarak veya sosyo-ekonomik canlılığın olduğu yerlerde de gereksinimden ötürü yapılmışlardır. Bu anlamda da Sivas camilerinin birbiriyle benzer birçok yönü bulunmakla birlikte farklılıkları da vardır.
Günümüze kadar gelebilmiş tarihi camiler özellikle bugün yapılan camilerle kıyaslandığında daha küçük ölçekli camiler olarak görülmektedirler. Ayrıca şehirdeki birçok tarihi cami Osmanlılar devrinde imar edilmiştir. Bugün de camilerin bazılarında onarım çalışmaları devam etmektedir.
Kale Camii konum olarak şehrin tam ortasında Buruciye Medrese’nin ön cephesine Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medrese’nin de sağ yönüne 50 metreden az bir uzaklıktadır. Bu anlamıyla medreselerin ve Selçuk Parkı’nın tam ortasındadır. Eser bir Osmanlı devri yapısıdır. III. Murad Han’ın veziri Sivas Valisi Mahmud Paşa bu camiyi 1580 tarihinde yaptırmıştır.
Sivas’ta yer alan Osmanlı camileri içerisinde en güzeli olan Kale Camii kare planlı asıl ibadet bölümüne sahiptir. Üzeri kurşunla kaplı tek kubbe ile örtülüdür. Şehrin İstasyon Caddesi ve Sivas Kongre Binası (Etnografya Müzesi) yönünde yer alan minaresi onaltıgendir ve tuğla örgülüdür. Cami içindeki mihrap ve minber mermerden yapılmış olup bugün hala ayaktadır.
Talha GÖNÜLALAN
maqazadan elbisemı arnıyonuz resım işte ıyısı kotusmu olur. bide urfayanın resımlerıne baqın ıstersenız belqı o maqazada wardır :D:D :D
aradığım yok ama neyse buda yaradı sayılır
ARADIĞIMI BULAMADIM