SİVAS – Esenyurt-Karşıyaka mahalle sakinlerinin görüş ve önerilerini dinleyen Başkan Ürgüp, Karşıyaka Köprüsünden, imar durumuna, ulaşımdan, çevre düzenlemesine kadar birçok konuda vatandaşlarla görüştü.
Toplantıda söz alan mahalle sakinleri; köprünün tamamlanması, ulaşım, imar ve çevre düzenlemesi konusunda Başkan Ürgüp’e düşüncelerini aktardılar.
Başkan Ürgüp, yaptığı açıklamada, hızlı tren projesinin şehir merkezindeki güzergahının daha tam manasıyla netleşmediğini söyledi. Hızlı tren güzergahının eski istasyona yakın bir yoldan geçeceğine dikkat çeken Başkan Ürgüp, önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanlığının projenin detayını netleştirileceğini kaydetti.
Köprünün bu sene tamamlanacağını belirten Başkan Ürgüp, ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil ile birlikte evrakları bizzat takip ettiklerini sözlerine ekledi. Bu konu hakkında bakanlık, müsteşarlık ve Sivas Valiliği bünyesinde çalışmaların takip edildiğini söyledi.
Köprü bağlantı yollarını karayollarının yapacağını ifade eden Başkan Ürgüp, imar konusunda ise belediyenin çalışma yapacağını belirtti.
Sivas’ın 63 tane mahallesi olduğunu dile getiren Başkan Ürgüp, “Belediye bütçemiz belli bunu düzgün bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz. 22 trilyon vadesi bitmiş borçla devraldığımız belediyenin şu anda tüm borçlarını bitirdiğimiz gibi pozitif hale de getirdik. Bu süreç bir zamanlama ve planlama meselesidir. Her mahallemiz kendisi için iyi şeyler istiyor. Bizler de Sivas Belediyesi olarak imkanlarımız doğrultusunda elimizden geleni yaptığımız bir plan ve düzenleme çerçevesinde mahallelerimize eşit hizmet anlayışıyla sunmaya gayret gösteriyoruz” dedi.
Başkan Ürgüp, “İmar revizyon planıyla ilgili sürecin devam ettiğine belirterek, şehir planlamacısı ve ihaleyi alan firmanın çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Amaçlarının Sivas’ın modern şehircilik anlayışıyla geleceğine yön veren bir şehir planı hazırlamak olduğunu anlatan Başkan Ürgüp, “İhaleyi alan firma çalışmalarını ortaya çıkarıp, bize getirecek, bizlerde sizlerle istişare edip en uygun yolu bulmaya çalışacağız. Bu bir ekip işidir. İşi bilen tecrübeli arkadaşlarla çalışıyoruz” diye konuştu.
Sivas’ın büyük şehir olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Başkan Ürgüp, bizlerde bunun için çalışıyoruz. Sivas Belediyesi hizmet için var. Belediye çalışanlarımız, mahalle sakinlerimiz, esnafımız, şehirde yaşayan insanlarımız, iş adamlarımız bizlere emanet herkese belediye hizmetlerini sunmak durumundayız. Herkesin hakkını gözetmek durumundayız” dedi.
yanlış yere yapıldı köprü hickimseye hayrı olmaz sadece
şuan da kullanılan tarihi köprü nün yanı karşıyaka ya yapılan yeni köprünün asıl yapılması gereken yeri olmalı idi. Yeni yapılan köprüyle karşıyaka nın pek bir alakası yok yolu kısaltmak yerine uzatıyor neden hangi sebeple köprünün yeri belirlendi bilmiyorum ama çok büyük bir yanlış yapıldığı aşikar.ben de bir karşıyaka sakini olarak zar zor devletten alınan ödeneği böyle saçma sapan kullanılması beni çok üzüyor
bunlar can alıcı sorular…galericiler sitesi arkasına yapılan köprü tarihi köprünün yanına yapılmalıydı…o tarihi ve tarihi körüyü tonajlı kum kamyomlarına ezdiren o gariban insanları yıllarca orda o şekilde mağdur eden ve etmeye devam eden zihniyet utansın..eğri köprü gibi o köprü trafiğe kapanıp yanına yeni köprü gececekti ama ünüversite köprüsünün 2 km altına köprü yapıldı..bu hata derhal düzeltilmelidir.
Olacağı buydu? Kamulaştırma belki on yıllarca sürüyor bu mu bilinmiyordu? Köprü 3 senedir ortada kaldı.Bilinerek neden böyle bir yol denendi? Ben böyle bir sonucun olacağını bir Karşıyakalı olarak önceden tahmin etmiştim. Bu sonucu Bilir kişiler mi bilememiş?
Karşıyakalı bir sakin olarak Yeni karşıyaka köprüsü hakkında şu soruların yanıtlarını öğrenmek istiyorum. Yanıtlarsanız çok sevinirim.
1. Köprü yapılırken neden Karşıyaka sakinlerine danışılmadı?
2. Köprü neden Karşıyaka’dan çok uzak bir yere yapıldı?
3. Tarihi Kesik köprüyü neden apar topar onarıma alınıp kapatılmak isteniyor?
4. Köprü neden ulaşımımızı kısaltmıyor aksine uzatıyor?
5. Tarihi köprüden sonra çarşıya kadar düz güzargah. Yeni köprü çok kavşak, çok dönemeçli güzergah. Saatte 10-20 km hız yapılır güzergah çok uzun sürecek. Neden düşünülmedi?
6.Neden imara açık olmayan boş tarlalara yapıldı? Önceden neden bu düşünülmedi? İmara açmak, kamulaştırmak için uzun bir süreç geçecek. bu hesaplanmadı? 3 seneye yakın köprüyü bu yüzden kullanamıyoruz. Bu bilinmeliydi.
7. Ben Yeni köprüye gidene kadar Tarihi köprü güzargahından çarşıya gitmiş olurum.Bir aileden 5-6 kişi gidenler var.
8. Sabanci Lisesinde okuyan öğrenciler iki otobüs mü değiştirecek? Bu konuda tedbirleriniz nedir? Lisede okuyan öğrenciler 2 dakikada lise önündeler. Şimdi otobüse in bin bekle 30 dakika sürecek. Tedbirleriniz?
9. köprü 2 milyon TL civarı mal olmuş, 2 milyon TL kamulaştırma deniyor, 16 milyon TL asvalt dökümü yol açım masrafı. Bu paralar çok değil mi? Bize sadece bir köprü yapılsın 2 milyon TL harcansın. Bu yeterliydi. Bu harcanacak paralar neden önceden düşünülmedi?
10. Tarihi köprü neden onarımdan sonra kapatılıyor ki? Neden?
11. Neden yeni köprünün mücahir alanlarının dışında olmasına karşın Karşıyaka adı konuldu?
12. Madem Karşıyakalılar bu yapılan köprüden menmunlar. Neden menmuniyetsizliklerini sık sık dile getiriyorlar? Yoksa onları duyan birileri mi yok?
13. Köprünün yerini bilir kişiler mi tesbit etti?
14.Köprü neden Karşıyaka yönüne bakmıyor da ters bir yöne bakıyor.? Köprü merkezli bir daire çizersek 6 km kısalıyordu bu neden sağlanmadı?
Köprüyü imara açık olmayan boş tarlalara yaptılar kardeş. Karşıyaka mahallesi insanlarına danışmadılar kardeş. Biz karşıyakalılara yapmadılar kardeş. Bizim tarihi köprümüzü de kapatıyorlar kardeş. Kapatmayı çok seviyorlar kardeş. Yolun diğer tarafına yakında geçemiyeceğiz kardeş. Köprüye gelin bir bakın Karşıyaka nın yerini bilmeyenler köprüyü yaptılar kardeş. Karşıyaka çamlık yönünde, köprü niye ters yöne bakıyorsun. kardeşler duymuyorda bari sen duyarsın. Yönünü Karşıyaka ya dön ey köprü. Kusuruma bakma senin üzerinden geçemem. Bize çok uzak kalıyorsun ey köprü. Çok üzgünüm çokkkk.