Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL’ ün şehrimize yaptığı ziyaret ve verdiği mesajlar Sivas’ı ne kadar tanıdığımız, yaşadığımız şehrin potansiyelini ne derece de bildiğimiz konusunda beynimde soru işaretlerinin oluşmasına sebep oldu.
Cumhurbaşkanımızın Sivas’ın kültürel ve tarihi kimliği ile bu kapsamda çok daha ilerde olması gerektiğini belirtirtmesi ile bu şehirde yaşayan Sivaslılar olarak bu duyguya ne kadar sahibiz, kendimizi ne kadar sorguluyoruz, şehrimizi ne kadar tanıyoruz diye düşünmeye başladım .
Bir tarihçi olarak geçmişin geleceğe yön verdiğine inanmaktayım. Bu nedenle geçmişin iyi bilinip değerlerin farkına varılmasıyla geleceğe ışık tutulacağı kanaatindeyim. Bunun içinde başta Sivaslıların yaşadıkları şehri iyi tanımaları ile bu bilince sahip olabileceklerini düşünmekteyim.
Bugün şehrimizde yaşayan hemşerilerimize sorma şansımız olsa Sivas’ın Anadolu’daki en köklü geçmişe sahip şehirlerden biri olduğunu, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bulunduğu konumu itibariyle bir çok devletin ilgisini çektiğini, tarihte bazı devletlere başkentlik yaptığını, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarının ve en önemli savaşlarının bu şehirde yapıldığını çoğumuzun bilmediğini göreceğiz.
İşe önce öğrenmekle ve bunların farkına varmakla başlamak gerekmektedir. Bu bilgilerin ne gibi yararı olacağı üzerinde durulmalıdır. Neden acaba bir Kösedağ Savaşı, Sivas Kongresi burada yapılmıştır. Sivas’ın Anadolu toprakları içindeki konumu ne kadar önemlidir. Bunların üzerinde durmalıyız. Bu bilgilerin öğrenilmesi ve yorumlanması ile geleceğe tatbik edilmesi taraftarıyım.
Bilinmeyen Sivas’ım başlığı altında birkaç yazı ile şehrimizle ilgili bilmediğimiz noktaları hatırlattıktan sonra bu değerlerimizin geleceğimizi nasıl yansıtılabileceği noktasında görüşlerimi açıklayıp şehrimiz adına geçmiş gelecek arasında köprü kurmaya çalışacağım bir sonraki yazıda buluşuncaya kadar esenlikler dilerim.
Son Yorumlar