Son günlerde ülkemizde çok daha fazla karşımıza çıkmaya başlayan ve bir dijital pazarlama alanı unsuru olan QR Code hakkında hem kısa bir bilgilendirme hem de ülkemizdeki örnek kullanımlarına değinme yazısını www.sivascity.com üzerinde faydalı olması temennisiyle paylaşmak istedik.
Öncelikle QR Kodu tanımından başlamak gerekirse Wiki üzerinden öğrendiğimize göre ; QR Kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
En yalın haliyle QR kod, şifrelenmiş bir görseldir. Telefonunuzun dijital kamerası bu görsele odaklandıktan sonra sizi bir web site adresine, e-posta adresine, facebook like sayfasına, twitter sayfasına, kısaca bir ‘’URL’’ ye sahip her alana götürebilir.
Genelde kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşan QR kodu aslında otomotiv sanayinde kullanılması için geliştirilmiş ve günümüzde Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde daha yaygın olarak kullanılmaktaymış.
Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS’ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir.
QR kod kullanımı Türkiye’de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Bunun bir örneğini Türkiye Gazetesi gerçekleştirdi. Buna göre yeni konseptiyle Türkiye Gazetesi, önemli haberleri, foto galerileri, ve haber videolarını artık okurlarına QR koduyla ulaştırıyor. Gazete sayfalarını akıllı telefonlarla internete bağlayan Türkiye Gazetesi, Türkiye’de ilk kez kağıttan dijital ortama bağlantı kuruyor. Böylelikle Türkiye gazetesinde yer alan haberin videosuna, akıllı telefonlarla saniyeler içinde ulaşabilmek mümkün hale geliyor.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Türkiye Gazetesi okurları, iPhone ve benzeri akıllı telefonlarla QR kodunu takip edebilir. Akıllı telefonlara QR okuyucu (QRReader) programı kuran okuyucular, Türkiye Gazetesi’ndeki QR kodu ile verilen haberleri, fotoğraf ve videoları anında izleyebilecek, isteyen okurumuz bu içerikleri ömür boyu telefonunda, bilgisayarında saklayabilecek. QRReader programı şu anda bu işlevi yerine getiren bir program.
Bununla birlikte Türkiye’de ilk defa ”1 Erkek 1 Kadın” adlı televizyon dizisinde mobil uygulama QR kod ile ekstra içerik izlenebildi.
Star TV’de Perşembe ve Cuma Günleri yayınlanan ve 4. Sezon finalini (2012) geçtiğimiz günlerde yapan Bando Yapım imzalı 1 Erkek 1 Kadın programında Türkiye’de ilk defa televizyon seyircisi, mobil bir uygulama olan QR kod ile sürpriz bir içerik izledi.
Pordiva ile ortak olarak yapılan QR kod uygulamasında 1 Erkek 1 Kadın’ın 15 Haziran’daki sezon finali bölümünde alt yazı ile televizyonda ilk defa QR kod verilerek seyirciler, mobil cihazları vasıtasıyla yayın devam ederken 1 Erkek 1 Kadın’ın kamera arkası görüntülerini izleyebildiler.
Qr kod ile ilgili başka bir örnek Odtü Kütüphanesi uygulaması. ODTÜ Kütüphanesi Mobil Web Sitesi’ne daha kolay erişebilmek için Kütüphane web sitesi QR Kod’unu cep telefonuyla görüntülemenin yeterli olacağı yönündeki duyuru bu kodun kullanım örneklerinden bir tanesi.
Qr kod kullanımının pazarlama, reklam alanında ülkemizdeki kullanım örneklerine de Opel tarafından yapılmış bir uygulamayı verebiliriz. 15 Mart-30 Nisan arasında Opel showroomlarında bulunan QR kod görselleri ile Vestel ve ODEONTours’dan Opel müşterilerine özel fırsatlar sunulması kod uygulamasının kullanımına başka bir örnekti.
Yine İstanbul İstinyepark AVM de yeni açılacak olan bir kahve dükkanı henüz hazırlanma aşamasındayken kullanıcılarına açılacak mekan ve konsepti hakkında bilgi vermek için QR kod kullanmış.
Örnekleri arttırmak mümkün. Sanıyoruz önümüzdeki günlerde ülkemizde de QR kod kullanımında artış ve yaygınlaşma başlayabilir. Kodun doğru kullanım ve uygulamalarının başarılı sonuçlar verebileceğini tahmin edebiliriz.
Türkiye’de hala yaygınlaşmaya devam eden QR kod kullanımı özellikle yurt dışında birçok alışveriş mağazasının vitrinini süslemeye başlıyor ve bu durum kampanyalar ve pazarlama stratejileri açısından çok farklı sonuçlar doğuruyor.
QR Code kullanımının 2012′de gözle görülür derecede artmasında bu kodu yorumlayabilen akıllı cihazların oldukça yaygınlaşması, telefon ve tablet üzerinden internete bağlanmanın giderek artması ve QR Code kullanan kampanyaların çok daha sık karşımıza çıkıyor olmasını gösterebiliriz.
Ülkemizde de ilerleyen dönemde QR Code’un kullanımının ve QR Code’un kullanıldığı dijital kampanyaların daha sıklıkla göreceğiz.
Q hizina kim erisecek dracula nyc sadece turkiyede star gaztesi kullaniyorsa demekki bugaztenin agir toplari mahir kaynak aziz ustel ve sayin fehmi korunun buyuk etkisi var oldugu inancindayim Q R hizli erisimin yeni krali